Niels Frid-Nielsen

 
Niels-Frid2020.jpg

Niels Frid-Nielsen er mangeårig studievært, redaktør, journalist og kommentator i DR. Han boltrer sig hjemmevant på såvel TV som radio og nettet.
Han er også kendt som forfatter til en række bøger om film, kultur og medier, ligesom han blogger for hjernetumorforeningen.dk.
Han har i perioder været kulturchef på dagbladet Aktuelt, filmanmelder på TV2s Go´Morgen Danmark, vært på Frids Film på TV3, chefredaktør på Main Magazine og meget, meget mere.

Niels Frid- Nielsen er en flittigt benyttet ordstyrer eller moderator samt foredragsholder, men han har også selv noget på sinde.

D.27.5.20 udkom bogen I en tynd tråd, hvor Frid fortæller om den tumor, som en MR scanning afslørede i hans hjerne en ganske almindelig mandag i 2012.

Niels Frid-Nielsen afslutter denne erindringsbog med at indkapsle de ting, han har lært i de otte år, han har levet med en alvorlig sygdom. Den første ting på listen handler om at mærke efter. Noget, han i dag ville ønske, at han havde været bedre til.

Foredrag i tilknytning til bogudgivelsen I en tynd tråd - om at leve med en alvorlig sygdom :

Temaerne lyder:

1. Barn af velfærdssamfundet, public service og det offentlige sundhedsvæsen. Men hvad lærte sygdommen mig om det danske velfærdssamfund?

2. Fra tv-skærmen til sygesengen. Fredag aften var jeg til international filmfest med Mads Mikkelsen og Susanne Bier. Mandag blev jeg indlagt på Rigshospitalet med en hjernetumor på størrelse med en mandarin. Om før og efter operationen - og om hvordan den forandrede mig.

3. Den alvorligt syges ensomhed. Det er skræmmende at være tæt på døden. Det er en følelse, der er svær at dele med andre, selv om de pårørende også ofte føler sig hjælpeløse, så kan det være svært at komme tilbage efter nærdødsoplevelsen.

Øvrige foredrag:

4. Lad os nu få et Kim Larsen Museum!

Debat og foredrag

Med Niels Frid-Nielsen.

Han er hele Danmarks nationalskjald, en omvandrende gavflab og han nyder kælenavnet Lune Larsen.

Men efter Kim Larsens død i 2018 har vi ikke haft noget sted at gå hen for at mindes, dele anekdoter og søge oplysning om hans virke som sangskriver og kulturpersonlighed.

Kulturkritikeren og forfatteren Niels Frid-Nielsen mener, det er på høje tid, vi får et Kim Larsen Museum; nu mens minderne endnu er friske og vidnerne til sangerens liv stadig går lyslevende rundt i blandt os.

Hvem har sagt, at man skal være lige så gammel som H. C. Andersen, før man får et museum opkaldt efter sig? Og selvfølgelig må moderne museer gerne handle om folkelig og populær kultur, som den Lune Larsen stod for.

I et underholdende foredrag deler Niels Frid sine anekdoter og oplevelser, krydret med lidt musik og lydoptagelser med Larsen selv.

Vi hører om dengang i 1960erne, da Kim Larsen var slumstormer i Sofiegården, gik på værtshus på Christianshavn og sammen med Gasolin'

slæbte en trækvogn med musikinstrumenter henover Langebro for at spille i Københavns indre by.

Frid fortæller om værtshusslagsmål, vindblæste koncerter i Thy-lejren og om Larsen som vennernes ven. Om den læreruddannede Kim Larsens livslange kærlighed til bøger, hans liv i og omkring Lørups Vinstue i Odense og om dengang han klædte sig ud for at gemme sig i mængden ved et 1. maj arrangement i Fælledparken i København.

Niels Frid-Nielsen bruger anekdoterne og røverhistorierne som argumenter for at få et Kim Larsen Museum.

Men spørgsmålet er, om sådan et museum er i Kim Larsens ånd? Eller om den gamle popsanger ville vende sig i sin grav, hvis han hørte om forslaget?

Efter en times oplæg er der mulighed for at udveksle minder, anekdoter og debattere ideen om et Kim Larsen Museum.

5. Bruger vi kulturkronerne godt nok?
Niels Frid-Nielsen har fulgt skiftende kulturministre fra Jytte Hilden i 1990erne til Mette Bock i dag. Han har set, hvordan de brugte statens penge på kultur. I et spritnyt foredrag fortæller Frid historien om Kulturmninisteriets historie i Danmark. Om kulturfondens bidrag til Rifbjergs sportsvogn, om en lagerforvalter i Jylland der erklærede kulturen krig, om hesteslagtning, hashrygning i ministeriet og en endeløs række af røde løbere. Det handler om et ministerium med få penge at gøre godt med, men som fylder meget i medierne. Frid spørger, om vi i en tid med store globale events i privat regi virkelig stadig har brug for et statsligt kulturministerium?

6. Mig og min tumor i hjernen
Er en personlig beretning om at opdage en tumor – på størrelse med en mandarin – i hjernen, blive opereret, genoptræne og vende tilbage til livet; som et andet, men lettet menneske.

Niels Frid-Nielsen fortæller om den farlige operation i hjernen, om tiden på hospitalet og genoptræningen, der førte ham tilbage til livet, som han kendte det med familie og arbejde.
Han fortæller om relationer til familie, venner og arbejde – og om hvad der virkede for ham.
I det stille håb, at andre der får en alvorlig diagnose måske han finde håb i hans historie.

Efter foredraget går Niels Frid-Nielsen i dialog med mødedeltagerne om, hvad man kan gøre, når man selv, ens pårørende, kolleger eller ansatte bliver ramt af en alvorlig sygdom.

7.Sgt. Peppers far: Paul McCartney
2017 er et stort Beatles år. Det skelsættende album Sgt Peppers Lonely Hearts Club Band fylder 50 – og Beatles bassisten Sir Paul McCartney runder de 75.

Niels Frid har mødt Macca et par gange, han har mødt verdens førende Beatles forsker og læst op på litteraturen og genlyttet kataloget af Beatles sange for at kunne fortælle historien om Paul McCartney fra barndommen i efterkrigstidens sønderbombede Liverpool over Beatlemania i 1960erne til nutiden som verdens rigeste sangskriver. Foredraget er spækket med lydeksempler.

8. Idealisten – i virkeligheden
Et amerikansk B-52 bombefly styrter i 1968 ned nær den amerikanske militærbase  i Thule. Den danske regering meddeler, at ulykken er under kontrol, og hundredvis af danske Thule-arbejdere bliver indsat i en gigantisk oprydnings aktion. 20 år efter opsøges DR journalisten Poul Brink af Thule-arbejdere med mærkelige udslet. Flere får kræft og dør. Poul Brink afdækker stædigt sagen indtil han kan afsløre, bombeflyet indeholdt fire brintbomber og at H.C. Hansen i sin tid hemmeligt gav USA lov til at flyve med atomvåben til Thule.

Spillefilmen Idealisten fortæller i dramadokumentarisk form historien om Brink og Thulebasen. Poul Brinks bog ‘Thule-sagen: Løgnens Univers’ er blev fornylig genudgivet med et nyskrevet forord af Niels Frid-Nielsen.
Niels Frid-Nielsen er nemlig gået i Brinks fodspor i Thule, Nuuk og Danmark.
I et nyt foredrag fortæller han historien om Poul Brink og Thulesagen fra den kolde krig til i dag.

Frid og Brink var venner og kolleger i de år, hvor Brink afslørede Thule-sagen og indtil Poul Brinks død i 2002. Nu er Frid er klar til at dele anekdoter, erindringer og tanker om Idealisten – i virkeligheden.

Foredraget ledsages af historiske TV klip om Thulesagen.

9. Inspirerende optakt til en filmvisning
I flere sammenhænge har Niels med stort succes været brugt i biografer, på biblioteker, i kulturhuse og på skoler til at lave en “talk” om pågældende film eller tv-serie, som optakt og “opvarming”, hvor publikum dermed sidder med samme udgangspunkt, når lyset slukkes.

Han skræddersyr gerne sit oplæg efter konkrete ønsker, og her er nogle af dem, som han allerede har leveret talk på:

Casablanca er en uforglemmelig nyklassiker fra 1942, der stadig vækker begejstring når den vises i biografer og på tv skærme verden over. For filmen er fortsat verdensberømt mere end et halvt århundrede efter at den blev til.

Med Humphrey Bogart og Ingrid Bergman i hovedrollerne spiller den romantiske komedie sig lige ind i hjertekulen på os. De to mødes på Ricks Cafe i Casablanca i Marokko og minder om sød musik opstår, mens flygtningestrømme fra Anden Verdenskrig passerer forbi.

Men hvorfor er filmen så velfungerende?

Filmanmelderen Niels Frid-Nielsen har tilbragt en uge i USA sammen med Hollywoods måske mest indflydelsesrige manuskript-doktor.  Sammen har de gennemgået Casablanca klip for klip. I sin talk vil Niels Frid vise en række centrale scener fra Casablanca for at vise, hvad det er filmen kan, når det kommer til de virkemidler, der skaber en særlig balanca mellem romantik, humor og spænding. Han fortælle også om filmens tilblivelse og de medvirkende foran og bag kameraet – og giver sit bud på, hvorfor Casablanca er en eviggyldig filmisk guldklump..

En anden titel er:
On the Waterfront med efterfølgende debat

Ligesom han også har taget nogle tv-serier under kærlig behandling:
‘Homeland’ er blevet kaldt ’24 timer’ for voksne. Og noget er der om det. Folkene bag ‘Homeland’ havde arbejdet på den hæsblæsende action-serie om Jack Bauer, da de fik ideen til at omskrive en israelsk tv-serie til et højaktuelt, politisk drama om kampen mod terror i en verden efter terrorangrebet mod New York den 11. september 2001.

Niels Frid-Nielsen fortæller historien bag en af de mest stilskabende tv-serier for voksne – og eksemplificerer med en række klip fra serien.

Tilsvarende arrangement har Niels Frid lavet omkring House of Cards