Anders Høeg Nissen

 
Anders_Hoeg_Nissen.jpeg

Anders Høeg Nissen har – med en enkelt pause – de sidste 15 år været journalist og vært på teknologi- og fremtidsmagasinet Harddisken på P1.

Her har han beskæftiget sig med alt fra overvågning, mobilspil, augmented reality, rumturisme og netneutralitet til kunstig intelligens, cloud computing, privacy og robotter, for bare at nævne et par håndfulde. Anders er fascineret af ny teknologi, men ikke ukritisk. Hans grundholdning kan opsummeres med et citat af historikeren Melvin Kranzberg: “Teknologien er hverken god eller ond, men den er heller ikke neutral.” Uden for DR har han holdt masser af foredrag om den teknologiske udvikling og fungeret som moderator på alt fra konferencer til faglige møder, altid med engagement, indsigt og en uhøjtidelig tilgang til teknikken omkring os.

Foredrag

Det man måler er man selv

I de senere år har Anders især interesseret sig for såkaldt self-tracking – på dansk: selvmål(!), hvor man bruger gadgets, apps, sensorer og webtjenester til at samle data om sin krop, adfærd og aktivitet, i håbet om at blive klogere på sig selv og sin hverdag. Det har han oven i købet skrevet en bog om. Den – og Anders’ foredrag om selvmål – handler både om mulighederne for den enkelte, og hvordan tilsvarende dataindsamling også kan bruges i fx sundhedsvæsen og fremtidens smarte byer, og om de teknologier og tendenser, der spiller sammen med selvtrackingen.

Ting der tænker

Udover selvmål er Anders meget optaget af blandingen af den fysiske verden og det digitale univers. Det er et mix vi for eksempel oplever når alt fra brødristere til havelåger og alle de andre ting omkring os kommer på nettet (Internet of Things) eller når vi lægger et lag af digital information “oven på” vores omgivelser (Augmented Reality). Det handler også om hvordan teknologierne er på vej helt ind på (og i nogle tilfælde i) kroppen, og hvordan såkaldte ‘intelligente assistenter’ i smartphones, tablets og andre gadgets bliver bedre og bedre til at forstå vores behov og assistere os i hverdagen. Parallelt oplever vi en kolossal udvikling inden for såkaldt ‘machine learning’ og kunstig intelligens, der gør at software og apps bliver stadig bedre til at forstå verden omkring os, og kan hjælpe os på tusind måder.

Digital dannelse

Vi skal alle i stigende grad kunne begå os i en verden, der bliver skabt, formet og manipuleret med teknologiske redskaber. Det gælder ikke mindst de kommende generationer. I forbindelse med skoler og undervisning er en del af løsningen måske at tænke på skoler som en slags fleksibel ramme for konkrete dimser, metoder og værktøjer – og måske er målet er at give børn og unge dét, som man ofte kalder ‘digital dannelse’? Det kommer ikke af sig selv, bare fordi man kan Snapchatte eller lægger 400 billeder på Facebook hver dag. Det kommer med en forståelse af de ting, som foregår bag de aktuelle tjenester og programmer, og man lærer det bedst ved at være aktiv, nysgerrig og udforskende.

Bio

Ved siden af Harddisken har Anders også udviklet og produceret både radio- og tv-programmer, og fungeret som udviklingsredaktør for digital radio i DR. Han har også lagt stemme til radiomontager og tv-programmer (hans speak på den prisvindende dokumentarserie “I skattely” var således nok det tætteste han nogensinde kommer på en Cavling). Udover data og dimser har Anders en stor interesse for hifi og gåture, og så tager han tonsvis af billeder med sin mobil. Anders har i øvrigt en baggrund i litteratur- og medievidenskab på Københavns Universitet.