Adrian Lloyd Hughes
TV-vært hos bl.a. Smagsdommerne og foredragsholder
Adrian Lloyd Hughes er oprindeligt fra Wales, men flyttede til Danmark som barn. Her har han også senere taget uddannelse som journalist. I danskernes bevidsthed er han formentlig uden tvivl bedst kendt som tv-vært i programmer om kunst og kultur, ikke mindst Smagsdommerne på DR 2 og DR K, som er blevet sendt i en lang årrække.
Hughes indledte sin karriere som journalist i 1985, som praktikant på DR. Han har abejdet på ungdomsprogrammet P4 i P1 og også været ansat hos TV2 Lorry. I 1996 blev han ansat hos DR 2, hvor han har været et kendt ansigt igennem flere år, bl.a. i forbindelse med Kulturjournalen, Kulturfredag, Tematirsdag, Spot og så naturligvis, Smagsdommerne. Han er også vært på Kunstquiz hos DR K.
Formidlende omstændigheder
Hvorfor er 138 gennemsigtige plasticposer fyldt med vand i et tågefyldt lokale et stort kunstværk, og hvorfor bliver nogen i højt humør af at se på Franz Marcs gule ko? Hvorfor er Velázquez’ portræt af Pave Innocens “alt for sandt”, og hvad får man ud af at besøge Olafur Eliassons Your Rainbow Panorama på Aros? Adrian Hughes påstår at have været smagsdommer fra sit fyldte trettende år. Med udgangspunkt i konkrete kunstværker han har oplevet ved selvsyn, causerer han over hvorfor formidling af kunst og kultur blev både hans fritids- og fuldtidsbeskæftigelse. Han fortæller også hvorfor kunsten er vigtigere end benzinpriser, og om forskellen mellem fin- og grov-valsede havregryn.
Opera for begyndere
Mange opfatter opera som en utilgængelig kunstart, hvor man helst skal klemme sig ned i en smoking og spidse sko før man overhovedet kommer forbi billettøren, og så skal man alligevel finde sig i at sove i ukomfortable plydsstole det meste af forestillingen. Det forstår Adrian Hughes til fulde, for han synes ofte selv at genren balancerer hårfint mellem det latterlige og det sublimt fortryllende. Med uddrag både fra populære og mindre kendte værker fortæller han hvordan han kom snublende i gang med denne særlige genre, og genfortæller nogle af de både største og mest hovedrystende åndssvage øjeblikke han har lagt ører og øjne til.
Hvad er kunst, og hvad er det værd?
Disse spørgsmål bliver Adrian Hughes ofte stillet, og i dette foredrag svarer han mere udførligt end han har mulighed for i fjernsyn og radio. I en tid hvor flere og flere går på kunstmuseer og har svært ved at se forskel på hvad kunstnerne har frembragt, og hvad rengøringspersonalet har efterladt, giver Hughes sit bud på en definition af kunstnerisk kvalitet. Hughes fører også publikum ind bag de uigennemskuelige mekanismer, som fører til prissættelsen af kunst, og undervejs giver Hughes tips til hvordan man selv kan begynde at samle på kunst. Under foredraget vises en lang række eksempler på både kontroversiel og mere folkekær kunst, og der lægges ivrigt op til dialog med publikum.
En sangaften med Adrian Hughes ved flyglet
De fleste danskere har to problemer med at synge: deres blufærdighed og deres hukommelse. Vi synes, vi synger skidt og vi kan ingen af de tekster vi så gerne ville høre igen. De problemer har Adrian Hughes løst. Han begyndte at spille klaver i så sen en alder, at musikalske ører krøller sammen, når han alligevel forsøger. Der er derfor aldrig publikummer til stede som synger dårligere end han spiller. Og teksterne til de store evergreens har han skrevet ud i Magna-Print, så alle kan være med. Og man fortryder aldrig en aften med sang og bægerklang, for hjernen iltes fysisk og psykisk, når man synger. Hughes indbyder derfor til en causerende og glad aften med sine favoritter, som favner bredt fra Kai Normann Andersen, PH, Kim Larsen og Benny Andersen til The Beatles og Elton John.