Undgå eksamensfeber – eller den berømte klap, der går ned!

ThomasMarkersen_Opt03_0018

Gode råd til håndtering af eksamensangst af Thomas Markersen

 Måske er du nervøs, fordi du ikke har læst nok?

Lav et skema. Skolebørn løber op i klassen når klokken ringer. Det gør de fordi der er et skema de skal følge, hvis de skulle vente på at de havde lyst, ville de aldrig forlade skolegården. Lav en plan, eller skema for din læsning!

 Søg hjælp.

Mange skoler og studier har forskellige tilbud, læsegrupper mv., der kan understøtte sund eksamensforberedelse. Eventuelt kontakt en kognitiv psykolog, det kan være at din nervøsitet er et udslag af social angst, som du bør arbejde med under alle omstændigheder.

Forbered dig.

Hvis det er en mundtlig eksamen, kan det betale sig, at øve sig fx med rollespil – mange gange. Jo mindre du skal forholde dig til indholdet af dit oplæg på dagen, jo mere overskud har du til at være nærværende i forhold til censor og lærer. Fail to prepare, prepare to fail.

Accepter din nervøsitet.

Eksamensangst kommer typisk af en frygt for ikke at være god nok, at være pinlig, eller at blive afvist. Der kan også være noget konkret på spil, at bestå/få gode nok karakterer til drømmestudiet. Accepter nervøsiteten som holdt du et nervøst barn i hånden, det er helt normalt at være bange. ”Venskab” med nervøsiteten virker bedre, end frygt for nervøsiteten (se evt øvelse ”accepter situationen” på Tanke Timeout Cd’en).

Håndter katastrofetanker.

Sætningen ”du skal ikke være nervøs!” Dur ikke. Det giver dig en idé om, at det er farligt at være nervøs. Jo mere på vagt du er over for nervøsiteten, desto mere selektiv opmærksomhed har du på tegn på nervøsitet og jo mere nervøs bliver du. The one who fears suffering is already suffering from what he fears (Montaigne 1533-1592)

Selvsikkert kropssprog.

Hvis du opfører dig selvsikkert, rank ryg, smil, selvsikker gang og tydelige tale, øjekontakt mv. vil du også føle dig mere selvsikker. ”Fake it til you feel it!” Frygten vil få dig i gang med såkaldt ”sikkerhedsadfærd”, herunder undvige øjenkontakt, pille dig i ansigtet, mumle og andet, der måske føles rigtigt i øjeblikket, men er som at tisse i bukserne for at holde varmen på en kold dag. Opfør dig med værdighed.

Meditation og fokus på åndedræt.

Kør en meditationspraksis i stilling. Benyt dig fx af bjergmeditationen fra Tanke Timeout, 4 x 20 minutter om ugen. Meditation bevirker bl.a. at du styrker evnen til at ”skrue ned” for indre signaler, hermed lærer du også at blive bedre til at ”skrue ned” for nervøsiteten i situationen, så nervøsiteten ikke accelerer og ”klappen” går ned. Åndedrætsmeditation, roligt åndedræt med fødderne godt i gulvet kan også bruges ”i det skjulte” før og under eksamen.

Kost og motion.

Motion styrker selvtilliden og bidrager til ro i kroppen, der gør dig bedre i stand til at koncentrere dig om læsningen. Evt. planlæg motion før den daglige lektielæsning.  Kost kan virke beroligende, nogle gange kan et stort måltid før præstationssituationer gøre, at du næsten bliver træt.

Tanke Timeout CD kan fx. downloades på Itunes.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

Kiercom Nyhedsbrev

KierCom på Facebook

Kiercom på Linked In

%d bloggers like this: