Tør du for du stå inde for dine beslutninger? Lyt til kroppen.

ThomasMarkersen_Opt06_0049-kopi 2

Denne klumme er publiceret på Alt for Damernes site, skrevet af Thomas Markersen:

I arbejdslivet befinder vi os i et krydsfelt med forskellige interesser og forskellige rutiner og traditioner. Der er “mange varianter” af virkeligheden. At træffe beslutninger i dette felt kræver, at man kan lytte til og stole på sin kropsfornemmelse.

Evnen til at træffe beslutninger i arbejdslivet afhænger blandt andet af opvækst. Er man blevet underkendt som barn af fx dominante, selvoptagede eller usikre forældre og søskende, kan man have fået undermineret sin tiltro til egne vurderinger. Her ses konfliktskyhed, en frygt for konsekvenserne ved at sige a, eller b. Her ses frygt maskeret som god moral og hensynstagen. Man er bange for at tage fejl. Man bliver selvopofrende og undviger beslutningstagen.

Når ledere har denne usikkerhed, optræder de ofte som “vejrhaner” dvs. de skifter holdning alt efter hvem de taler med, som “vinden blæser”. Med denne opvækst i bagagen kan man også ende i den anden grøft og opføre sig dominant og aggressivt, som en kopi af ens invaliderende rollemodeller fra hin fortid.

LÆS OGSÅ: 9 trin til et bedre arbejdsliv: Find ro i hverdagen

Løsningen er som nævnt, at lytte til kroppen og bruge det, vi kunne kalde vores “kropslige intelligens”. Det er nemmere gjort end sagt. Det vil sige, at det er lidt svært at forklare, men det er relativt nemt at udføre (se boks).

Med Eleanor Roosevelts ord: “Do what’s right in your heart for you’ll be critizied anyway”.

Den “kropslige intelligens”, har blandt andet rod i dit fysiologiske grundlag, der hjælper dig med at trække vejret og holde dig i live. Den side af sagen kan opvækst ikke rigtig ændre på. Det er din indre natur og den kan guide dig.

Når vi er stressede forstyrres adgangen imidlertid til den indre intelligens. Den kræver nemlig tryghed, den kræver “grounding”. I sådanne tilfælde kan vi være nødt til at trække os lidt og helt undlade at træffe beslutninger for en stund.

Hvis nogen på dit arbejde gør dig utryg og nervøs, hindres du – måske bevidst, i at bruge din kropslige intelligens effektivt, og du ender med at blive handlingslammet, eller træffe dårlige beslutninger.

Den kropslige intelligens er god i forhold til at træffe beslutninger i situationer med flere forskellige – på papiret, ens løsninger, og måske især når vi skal træffe beslutninger om større ændringer i vores liv. I arbejdslivet kan den også blive bragt i spil, når vi sætter en arbejdsgruppe sammen, forhandler, konfliktløser, eller fx skal hyre en ny medarbejder.

Jo højere du stiger i din virksomhed, desto mere får du i øvrigt behov for din indre genialitet. Jo længere du kommer fra de faktiske processer, des mere vil din dygtighed nemlig komme an på din evne, til at “fornemme” det rigtige, vise de rette personer tillid. Finde en retning i en kompliceret og kompleks verden.

Øvelsen
Vi har alle adgang til “indre genialitet”. For de fleste, er den imidlertid som fugle, der flyver over os. Den er flygtig og svær at være “herre” over. I følgende øvelse trænes du i at bruge din indre genialitet bevidst i forhold til at træffe beslutninger: Brug 5 minutter på at “grounde” dig selv. Benyt fx af en enkel åndedrætsmeditation. Medens du finder ro skal du prøve, at holde fast i et mildt smil. Det lille smil er det vigtigste i øvelsen. Efter de 5 minutter skal du mærke livligheden (det summer og brummer lidt) først i dine fødder, derefter i dine hænder, følg derefter et enkelt åndedræt helt ned bag navlen og hold dit smil. Efter du har dvælet kortvarigt ved hvert af disse fikspunkter, skal du visualisere, at du lader din beslutning komme herfra. Med træning tager denne proces ikke mere end et par sekunder. Du vil kunne opleve, at ud af denne “groundede tryghed” kommer en beslutning, der er mere præcis, overbevisende og kærlig end hvad din sædvanlige tænkning kan præstere. Den er genial.

Du kan finde en guidet version af denne øvelse på iTunes/Tanke Timeout/Beslutninger her.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

Kiercom Nyhedsbrev

KierCom på Facebook

Kiercom på Linked In

%d bloggers like this: